Om ÅPENKILDE

Organisering

ÅPENKILDE er organisert som en næringsdrivende forening.

ÅPENKILDE er en allmennyttig forening som har til formål å bidra til utviklingen av samfunnet gjennom å påvirke og utvikle systemer som er åpne, allmennyttige og bærekraftige. Som forening har ikke ÅPENKILDE eiere og styres av medlemmene.

Foreningen ble stiftet i 2022 for å være et instrument for den konseptuelle tankesmien Delirium til å operere med fri programvare- og åpen systemutvikling i det kommersielle markedet. Virksomheten fokuserer på design, utvikling og administrasjon av komplekse systemer hvor alt av koder, skjema og tegninger er allment tilgjengelig.


Formål

ÅPENKILDE sine aktiviteter skal bidra til utviklingen av samfunnet.

ÅPENKILDE sine aktiviteter omfatter fremming, påvirkning og utvikling av systemer som er fri, åpne, allmennyttige og bærekraftige. Det innebærer blant annet at ÅPENKILDE gjør design, utvikling og administrasjon på oppdrag og tilbyr gratis rådgiving til ulike forvaltninger og institusjoner.

aktiviteter

  • Oppbygging av egen kompetanse på høyeste nivå.

  • Påvirke utviklingen av fri, åpne, allmennyttige og bærekraftige systemer, med bidrag i form av økonomiske midler eller egen arbeidskraft.

  • Produsere egne systemer som er åpne, allmennyttige og bærekraftige der det ikke allerede finnes slike systemer.

  • Ha et tett samvirke med næringsliv, forvaltning og andre institusjoner.

  • Stimulere til forsknings- og utviklingsprosjekter.

  • Drive informasjonsformidling om bruk av åpen kildekode og andre åpne kildeverk, gjennom blant annet møtevirksomhet og bedrifts- og konferansepresentasjoner.

  • Delta aktivt i debatter om bruk av åpen kildekode i offentlig, privat og sivil sektor.

  • Kontakt, påvirkning og lobbyvirksomhet ovenfor offentlige myndigheter.

Forpliktelse

ÅPENKILDE forplikter seg til at alt som designes, utvikles og administreres i lys av ÅPENKILDE sine aktiviteter, skal være fritt tilgjengelig for alle, ha til formål å være allmennyttig, og forbruke minimalt av ressurser.


Historie

ÅPENKILDE gikk først inn under navnet openMÁNI

I slutten av 2018 ble den konseptuelle tankesmien Delirium satt opp og starten en forskning på generaliteter i spesialiteter innen systemarkitektur. Forskningen tok utgangspunkt i systemteori og systemtenkning hvor den universelle Turingmaskinen står sentralt. Forskningen skiftet retning i 2020 til Field-Programmable Gate Array (FPGA) plattformen. Det resulterte i implementasjoner og studier av Turingmaskiner på plattformen. Den oppsamlede kunnskapen av forskningsarbeidet ble orientert sammen til en systemfilosofi som kalles Mereometa.

Ut av forskningsarbeidet, så ble det i 2021 vurdert å omgjøre tankesmien til en næringsdrivende stiftelse. Men grunnet navnet, Delirium, og den helt særegne visuelle profilen - basert på metafysisk kunst -, så ble det bestemt å bygge opp en næringsdrivende stiftelse under navnet openMÁNI som skulle være i tråd med tanksmien sine verdier og med en tiltalende visuell profil. Konseptet var at openMÁNI skulle være Deliriums forlengede arm inn mot det kommersielle markedet.

I slutten av 2021 ble konseptet testet ut i Trondheimsmarkedet. Til tross for oppbygningen av en mer tiltalende profil, så appellerte ikke profilen og navnet i markedet. Forøvrig, så ga konseptet en mindre god gjenklang i form av debatter om "ikke-for-profitt" bedrifter og spørsmål langt utenfor konseptets omfang.

I løpet av Januar 2022 ble det samlet inn tilbakemeldinger og erfaringer på konseptet og profilen. Resultatene av innsamlingen pekte i retning av et markedet som forventet klare og tydelige konsepter og ønsket i mindre grad å gå inn i konsepter hvor man skulle være med å utforme konsepter gjennom et åpent samarbeid.

I Februar 2022, så begynte arbeidet med å utvikle openMÁNI videre. Navnet openMÁNI ble oversatt til norsk, åpenMÅNE. Utprøvninger med aktører utenfor Norge pekte til at konseptet stod seg godt blandt de som allerede visste om slike konsepter. Det ble besluttet å beskrive en klarhet inn i konseptet. Under arbeidet, så skiftet navnet fra åpenMÅNE til ÅPENKILDE.

I Mars 2022 ble konseptet testet ut på ny. Resultatene pekte i retning av at konseptet ble forstått, men ga ingen god gjenklang. Løsningen ble til slutt funnet av filosofer i Trondheim som kunne peke ut problemet med bruken av retorikk i språket, som hadde blitt med over fra søken etter inspirasjon fra andre teknologi selskaper.

I slutten av April 2022, så stod konseptet og profilen ferdig og var omgjort i stor grad. Språket ble basert på den Sokratiske dialektikken og profilen ble basert på særpregene til skandinavisk design.


Ikke-for-profitt

ÅPENKILDE er en næringsdrivende forening.

ÅPENKILDE er en ikke-for-profitt, næringsdrivende forening, som er registrert i Trondheim med organisasjonsnummer 929 157 923.

HVA ER EN NÆRINGSDRIVENDE FORENING?

En forening er en selveiende sammenslutning med medlemmer, som skal fremme ett eller flere formål av en ideell art. Foreningen sitt overskudd, sin gjeld eller formue kan ikke deles ut til medlemmene, i motsetning til et aksjeselskap der eierne for eksempel kan ta imot utbytte fra selskapet. Det økonomiske målet for en forening er å gå i balanse slik at de er selvfinansierende. Det gjør en forening til en ideell organisasjon, som også kalles for en ikke-for-profitt virksomhet.

Når over 75% av inntektene til en forening kommer fra kommersiell virksomhet, så rekategoriseres den som en næringsdrivende forening. Det betyr at donasjoner til foreningen ikke lengre har skattefritak, men er fremdeles en ideell organisasjon.

Hvordan finansierer ÅPENKILDE sine aktiviteter?

ÅPENKILDE bruker en forretningsmodell der partnere bidrar med ingeniørarbeid og finansiering, ideelt sett som en del av en flerårig forpliktelse, ofte rettet mot bestemte prosjekter. Dette støttes videre av arbeid-for-utleie der dette direkte bidrar til utviklingen av åpen kildekode-teknologi.

Overskuddsressurser brukes til å støtte ÅPENKILDEs bredere formål og fellesskap. ÅPENKILDE mottar også støtte fra tilskudd, donasjoner og rådgivning.


Vedtekter

ÅPENKILDE sine vedtekter regulerer styresammensetning, valg, formål og drift.

Vedtektene inneholder grunnleggende regler for hvordan ÅPENKILDE skal drives og er gjengitt her som de er registrert i Brønnøysundregisteret.

§1 NAVN, FORRETNINGSKOMMUNE OG ORGANISASJONSFORM

Foreningens navn er ÅPENKILDE.

ÅPENKILDE har sin forretningsadresse i Trondheim kommune.

ÅPENKILDE er en frittstående juridisk person med medlemmer, og er selveiende. Det innebærer at ingen, verken medlemmer eller andre, har krav på foreningens formue eller eiendeler, eller er ansvarlig for gjeld eller andre forpliktelser.

§2 FORMÅL OG GRUNNPRINSIPPER

ÅPENKILDE er en allmennyttig utviklingsforening. Den har som formål å bidra til utvikling av samfunnet gjennom å påvirke og utvikle systemer som er åpne, allmennyttige og bærekraftige. Disse egenskapene bygger på ÅPENKILDE sine grunnprinsipper: åpenhet, generalitet og minimalitet.

  • Med begrepet åpenhet menes ressurser som er fritt tilgjengelig for alle. Det er ingen skjulte elementer, og følgelig kan alle som besitter den nødvendige kompetansen forstå akkurat hva alle elementene utgjør i en ressurs, og hvordan de gjør det.

  • Med begrepet generalitet menes ressurser som er bredt anvendelig for alle. Oppbygningen av en ressurs har til formål å være allmennyttig, og gjør det mulig for en ressurs til å samhandle med ulike ressurser, uten at det må gjøres strukturelle eller tekniske endringer.

  • Med begrepet minimalitet menes ressurser som er minst mulig for alle. Det er bare de nødvendige elementene til en ressurs som benyttes, og de aktuelle egenskapene minimaliseres til et robust og umiddelbart nyttig utgangspunkt, som bruker minimalt av andre ressurser.

Grunnprinsippene er basert på ideen om at alle skal ha tilgang på de samme ressursene og mulighetene i livet, uavhengig av personlig økonomi og begrensede midler.

Formålet skal realiseres gjennom følgende aktiviteter:

  • Oppbygging av egen kompetanse på høyeste nivå.

  • Påvirke utviklingen av åpne, allmennyttige og bærekraftige systemer med bidrag i form av økonomiske midler eller egen arbeidskraft.

  • Produsere egne systemer som er åpne, allmennyttige og bærekraftige der det ikke allerede finnes slike systemer.

  • Ha et tett samvirke med næringsliv, forvaltning og andre institusjoner.

  • Stimulere til forsknings- og utviklingsprosjekter.

  • Drive informasjonsformidling om bruk av åpen kildekode og andre åpne kildeverk gjennom blant annet møtevirksomhet og bedrifts- og konferansepresentasjoner.

  • Delta aktivt i debatter om bruk av åpen kildekode i offentlige og private sektorer.

  • Kontakt, påvirkning og lobbyvirksomhet ovenfor offentlige myndigheter.

§3 ÅPENKILDES ORGANER

Styret er ÅPENKILDEs øverste organ mellom årsmøtene. Gjennom årsmøtet utøver de stemmeberettigede medlemmene det øverste organet i foreningen.

Styrets leder står for den daglige ledelse av virksomheten.

§4 STYRET

Styret er høyeste myndighet mellom årsmøtene og kan fatte vedtak når et flertall av styrets medlemmer, inklusive styrets leder, er til stede. Vedtak fattes med flertall av de avgitte stemmene. Ved stemmelikhet gjelder det som styreleder har stemt for.

§5 STYRET: SAMMENSETNING OG VALG
  • Foreningen skal ha et styre på 2 - 5 stemmeberettigede medlemmer.

  • Ett medlem av styre skal være styreleder.

  • Minst 2/3 av styrets medlemmer skal være fast ansatte i ÅPENKILDE. Dette kan fravikes hvis foreningen ikke har økonomi til å ha flere en 2/3 av styrets medlemmer fast ansatt.

  • Alle valg av styremedlemmer gjelder for 2 år av gangen, med adgang til gjenvalg 2 ganger. For styrets leder kan dette fravikes for ett ekstra gjenvalg.

§6 STYRET: ANSVAR

Styret skal:

  • Sørge for forsvarlig forvaltning og organisering av virksomheten.

  • Holde møte når styreleder eller et flertall av styremedlemmene forlanger det.

  • Iverksette årsmøtebestemmelser.

  • Oppnevne eventuelle komiteer, utvalg eller personer som skal gjøre spesielle oppgaver, og utarbeide instruks for disse.

  • Administrere og føre nødvendig kontroll med foreningens økonomi i henhold til gjeldende instrukser og bestemmelser.

  • Føre protokoll over styrebehandlinger. Disse skal minst angi tid og sted, deltakerne, behandlingsmåten og styrets beslutninger.

  • Representere foreningen utad.

§7 STYRELEDER

Det er styrets leder som skal stå for den daglige ledelsen av foreningen og skal følge de retningslinjer og pålegg styret har gitt. Styrets leder innehar signaturretten og representerer foreningen utad i saker som inngår i den daglige ledelsen. Styremedlemmene kan kreve at styret behandler bestemte saker.

Den daglige ledelsen omfatter ikke saker som etter foreningens forhold er av uvanlig art eller stor betydning. Styrets leder kan ellers avgjøre en sak etter fullmakt fra styret i det enkelte tilfellet eller når styrets beslutning ikke kan avventes uten vesentlig ulempe for foreningen. Styret skal snarest underrettes om avgjørelsen.

§8 MEDLEMMER OG STØTTEMEDLEMMER

Medlemskap i foreningen kan oppnås ved ansettelse i foreningen eller gjennom en skriftlig søknad til foreningen. Alle medlemmer har rett til å delta på årsmøte, har stemmerett og er valgbare til tillitsverv i foreningen. Medlemmene plikter å forholde seg til vedtak som er fattet av årsmøte. Styret skal ta stilling til om søknaden til medlemskap skal innvilges eller avslås.

Enkeltpersoner, bransjeorganisasjoner, lag, fagforeninger eller andre sammenslutninger av bedrifter med tilknytning til utviklingsnæringen kan tegne støttemedlemskap i foreningen. Støttemedlemmer har ingen andre forpliktelser eller rettigheter (som stemmerett).

Melding om utmelding må sendes til foreningen skriftlig. Medlemmet har ved utmelding ikke krav på å få tilbakebetalt bidrag, kontingent eller andel av foreningens nettoaktiva.

Styret kan ekskludere medlemmer dersom:

  • Stemmeberettigede medlemmer opptrer i strid med foreningens formål.

  • Støttemedlemmer ikke betaler fastsatt kontingent.

  • Tungtveiende grunner ellers tilsier ekskludering.

§9 SAMARBEIDSPARTNERE

Foreningen skal ikke diskriminere mot forskjellige innsatsområder, organisasjoner eller selskaper og skal samarbeide åpent med alle som jobber etter de samme prinsippene som foreningen jobber etter.

Bedrifter kan inngå i et partnerskap med foreningen der strategisk samarbeid og gjensidig verdiskapning står i sentrum. Bedriftspartnere kan øremerke sine bidrag direkte til et prosjekt som foreningen jobber med. Styret skal ta stilling til om slike strategiske partnerskap skal inngås.

Styret kan avvikle et partnerskap dersom partneren opptrer i strid med foreningens formål eller tungtveiende grunner ellers tilsier ekskludering.

§10 ÅRSMØTE

Gjennom årsmøtet utøver de stemmeberettigede medlemmene den øverste myndighet i foreningen. Årsmøtet er vedtaksført med det antall medlemmer som møter, enten selv eller ved fullmektig etter eget valg, og hvert medlem har én stemme. Fullmektigen skal legge frem skriftlig og datert fullmakt. Styremøtene ledes av styrelederen og dersom styrelederen ikke er til stede, velger årsmøtet en møteleder.

Med mindre annet er bestemt, skal et vedtak, for å være gyldig, være truffet med alminnelig flertall av de avgitte stemmene. Ved stemmelikhet gjelder det som møteleder har stemt for.

Årsmøtet innkalles av styret med minst en måneds varsel, direkte til de stemmeberettigede medlemmene eller ved kunngjøring i pressen. Forslag som skal behandles på årsmøtet skal være sendt til styret senest to uker før årsmøtet. Fullstendig saksliste må være tilgjengelig for medlemmene senest en uke før årsmøtet.

Årsmøtet kan ikke behandle forslag som ikke er oppført på sakslisten, med mindre 3/4 av de fremmøtte krever det.

§11 ÅRSMØTE: ANSVAR

Årsmøte skal:

  • Behandle årsmelding.

  • Behandle revidert regnskap.

  • Behandle innkomne forslag.

  • Fastsette støttemedlemskontingent.

  • Vedta budsjett.

  • Føre protokoll over behandlinger. Disse skal minst angi tid og sted, deltakerne, behandlingsmåten og beslutninger.

  • Velge: Styremedlemmer, Styreleder og Revisor.

§12 EKSTRAORDINÆRE ÅRSMØTER

Ekstraordinære årsmøter blir avholdt når styret bestemmer det, eller minst 1/3 av medlemmene krever det.

Innkalling skjer på samme måte som for ordinære årsmøter, med minst 14 dagers varsel.

Ekstraordinært årsmøte kan bare behandle og ta avgjørelse i de sakene som er kunngjort i innkallingen.

§13 ENERETTER

Eneretter av enhver art som medlemmer eller partnere av foreningen, alene eller sammen med andre, måtte tilføre eller frembringe for foreningen eller for foreningens kunder, er offentlig eiendom som skal tilgjengeliggjøres og lisensieres under en godkjent lisens av Open Source Initiative (OSI) eller Creative Commons (CC). Det innebærer at ingen, verken medlemmer eller andre, har enerett til å råde over åndsverkene som foreligger i lys av foreningens aktiviteter.

På de åndsverkene hvor det ikke har blitt forutbestemt en lisens, så skal verkene som standard tilfalle:

  • GNU General Public License, versjon 2 (GPLv2); eller

  • Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal (CC BY-SA 4.0).

Unntak til vilkåret kan forekomme hvor det ikke vil være til allmennhetens beste å tilgjengeliggjøre åndsverket åpent. Ved slike unntak, så kan åndsverket holdes tilbake over en gitt tidsperiode - eller til åndsverket er ferdigstilt - før det tilgjengeliggjøres åpent. Styret skal ta stilling til om slike unntak kan bli tillat.

Verker som inneholder personopplysninger og er bundet av reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven er ikke omfattet av dette vilkåret.

§14 LØNN OG TILLEGGSYTELSER

For ansatte i foreningen, så kan den faste årslønnen ikke overstige den tilgjengelige gjennomsnittlønnen (Tabell. 11418, Statistikkbanken) kalkulert av Statistisk sentralbyrå. For tiden er gjennomsnittlønnen satt til kr. 609 600.

Ansatte med forsørgelsesplikt har ytterligere rett til å få dekt den halve underholdskostnaden per barn, utregnet fra barnets sats, satt av NAV, som tar utgangspunkt i den faste årslønnen til forsørgeren.

Eventuell godtgjørelse og tilleggsytelser til stemmeberettigede medlemmer må fastsettes av årsmøtet.

§15 STØTTEMEDLEMSKONTIGENT
  • Støttemedlemskontingentens størrelse fastsettes av årsmøtet.

  • Den fastsatte støttemedlemskontingenten skal betales forskuddsvis innen en frist fastsatt av styret.

§16 VEDTEKSTSENDRING

Endringer av disse vedtektene kan bare gjøres på ordinært eller ekstraordinært årsmøte etter å ha vært på sakslisten, og det kreves 2/3 flertall av de avgitte stemmene.

§17 OPPLØSNING

Beslutning om oppløsning av foreningen kan bare behandles på ordinært eller ekstraordinært årsmøte, og det kreves 2/3 flertall av de avgitte stemmene.

Foreningens formue skal etter oppløsning og gjeldsavleggelse tildele nettoformuen til ideelle organisasjoner som kan videreføre formålet og utvikling etter den intensjon som har ligget til grunn for ÅPENKILDEs virksomhet. Det skal i størst mulig utstrekning sørges for at virksomhet som er organisert med særlig sikte på sine varige forpliktelser overfor omverdenen, skal tildeles nettoformuen.

Ingen medlemmer har krav på foreningens midler eller andel av disse.


Kontakt

Kontaktinformasjonen gjelder både for privatpersoner og virksomheter.

Kontaktperson

Rino André Johnsen

Telefon

40 64 41 18


Opplysninger

Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret.

Foretaksnavn

ÅPENKILDE

Organisasjons­form

Forening/lag/innretning

Organisasjons­nummer

929 157 923

Næringskode

62.010 Programmeringstjenester

Sektorkode

2500 Private produsentorienterte organisasjoner uten profittformål

Organisasjonsform

Forening/lag/innretning